a

Duelul Viorilor - informații despre concert

25.09.2017


În data de 28.09.2017 începând cu ora 19:00 la Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia va fi prezentat concertul "Duelul viorilor”, un proiect Radio România în colaborare cu Municipiul Alba Iulia.

    
    Invitații pentru acest eveniment sunt disponibile, GRATUIT, la Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia.
 
 
Despre proiectul: Duelul Viorilor
 
    Este pentru a şaptea oară de când acest logo al excelenţei - Duelul viorilor, pornește prin țară. Liviu Prunaru - vioara Stradivarius, Gabriel Croitoru - vioara Guarneri del Gesu, Horia Mihail - pian - în această formulă cei trei muzicieni au acceptat provocarea de a juca în piesa unei competiţii, a unui confilct imaginar pentru supremaţie a familiilor celor doi mari lutieri italieni: Stradivarius şi Guarneri.
 
    În al şaptelea an, familiile de lutieri sunt dublate de familiile de muzicieni, pe scena aparând alaturi de dueliştii "radiţionali" violonista Valentina Svyatlovskaya-Prunaru, soţia lui Liviu Prunaru şi violonista Simina Croitoru, cea care va cânta alaturi de tatal ei, violonistul Gabriel Croitoru.

    Cei doi reprezintă o generaţie de forţă a artei violonistice româneşti aflată acum în deplină maturitate, sunt doi muzicieni care au demonstrat în aceşti sapte ani că ştiu să depăşească orgoliile unicităţii personalităţii artistice, ducând acest proiect din cele mai mici oraşe ale ţarii în care ne aflam, pâna la Carnegie Hall din New York şi demonstrând astfel că muzica şi arta pot face ca în mod potențial aceste limite să nu mai existe.

    Majoritatea oamenilor, și putem include aici chiar mari violoniști ai lumii, nu ar putea face diferența dintre sunetul unei Guarneri sau cel al unei Stradivarius. Se spune ca diferența se "simte" numai atunci când se cântă pe fiecare dintre cele două instrumente, însa aceasta depinde mai mult de tehnica violonistului, de presiunea cu care arcușul atinge coardele sau chiar de viteză, decât de caracteristica sunetului în sine. 

    Cu toate acestea, discuțiile privind valoarea și performanțele celor două tipuri de viori au existat încă de la făurirea acestora, când doi dintre lutierii finalului de secol XVII - Antonio Stradivari și Giuseppe Guarneri - au dat viață unor instrumente ce aveau să devină, peste timp, cele mai faimoase viori din întreaga lume. Competiția comercială din acea perioadă, s-a transformat, peste timp, într-o competiție muzicală, care i-a împărtit pe împătimiții melomani în două tabere.

    "Cele două viori trebuie privite în primul rând ca opere de artă, obiecte care nu pot fi evaluate și nu pot fi reproduse niciodată. Valoarea celor doi violoniști recomandă acest turneu, dar și faptul că un astfel de concept este o premieră dacă nu chiar la nivel mondial, cu siguranță la nivel național. În plus, programul va fi foarte incitant și foarte interesant, ușor de ascultat, plăcut. Diferențele dintre aceste două opere de artă, Stradivari și Guarneri, vor putea fi sesizate în aceeași seară, în același spațiu, cele două instrumente fiind mânuite de doi mari violoniști născuți în România." - Horia Mihail, pianist.

Programul concertului:

  • Fr. Kreisler: Rondino pe o temă de Beethoven
  • F. Mendelssohn: On wings of song
  • E. Poldini: Doll waltz
  • Fr. Kreisler: Liebesleid
  • P. de Sarasate: Melodii lăutăreşti
  • P. de Sarasate: Introducere şi Rondo Capriccioso
  • Fr. Kreisler: Preludiu şiAllegro
  • H. Wieniawski: Souvenir de Moscou,op. 6
  • J. Brahms: Scherzo în do minor din Sonata FAE
  • L. Spohr: Grand Duo Concertante, op. 67 nr. 2 în re major
  • Ch.-A. de Beriot: Duo concertante op. 57, nr. 1
  • J. Halvorsen: Capriciu pentru două viori, pe teme norvegiene
  • Ch. Dancla: Variațiuni pe o temă de Mozart - Ah, vous dirai-je, maman pentru patru viori şi pian 
 


tiparire, pdf si email