a

Marea Unire a bucătarilor de 1 Decembrie la Alba Iulia

18.11.2016


2 tone de fasole în cel mai mare ceaun

 

Copleșiți de pizza, hamburger, chebap ori sushi, românii moderni și-au uitat miracolele culinare. În caietele îngălbenite ale bunicilor zac părăsite sute de rețete tradiționale. Savoarea mitică a mâncarurilor la ceaun, gătite în aer liber, într-un adevărat ritual cultural, capătă proporții nebănuite mai ales atunci când românii au și motive să petreacă.

 

De 1 Decembrie, cea mai fericită zi din istoria noastră, Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba aduc românilor sosiți aici din toate colțurile țării bucate din patrimoniul gastronomic național: 8000 de porții de fasole cu cârnați, pregătite după o rețetă culeasă din bucătăria veche țărănească.

 

Își vor da mână cu mână zeci de bucătari celebri de pe plaiuri mioritice, dar și de pe alte meleaguri, pentru a prepara în aer liber 2 tone de fasole în cel mai mare ceaun din România din ingrediente 100% autohntone, dăruite cu inima deschisă de Kaufland. Tot Kaufland se va îngriji și de pâinea pentru festinul culinar: 6 cuptoare electrice vor coace la fața locului 8000 de chifle. O tonă de cârnați vor acompania feeria infinită de gusturi, iar vinul alb va umple din belșug paharele.

 

Chefii:

 

Chef Petru Scalestchi - Republica Moldova  - Bucătar personal al ES Ambasadorul  SUA la Chișinău

Chef Toma Ioan Cosmin - Alba Iulia - head chef restaurant «Noblesse Events», producător emisiune culinară

Chef Gabriel Toader - head&owner «Bucătaru' Țăcănit și Ajutoarele Lui»

Chef Varlescu Emilian - Sibiu - restaurant «Redal»

Chef Sorin Gheorghita - Tulcea - «Pub Palace»

Chef Vlad Bosnea - Focșani - restaurant «L'Atelier»

Chef Emil Armeanca - Sttudgard, Germania

Chef Cesar Alonso Velasquez - Chile, bucatar la «Gargantua» București

Chef Gianny Bănuță  - Pitești - chef executive «Bistro27»

Chef Gabi Munteanu - Pitești - sous chef «Atelier»

Chef Costas Tomescu - Galați - restaurant «Bachus»

Din partea scolii de bucatari unde activează chef Băldean Radu-Sebastian vor veni: Iancu Mihaela - Câmpia Turzii, Istrati Diana - Botoșani, Tomoioaga Sergiu - Borșa, Ciurdarean Adelin - Bistrița Năsăud.

Din partea GRILL WORLD România:

Chef Liviu Bosnea

Chef CIOCOIU ȘTEFANIA - coordonator proiect

 

Spectacolul culinar se va desfășura în Latura de Vest a Cetății Alba Carolina, joi, 1 Decembrie, iar mâncarea va fi oferită gratuit din 5 puncte de distribuție.


 

 

Print Friendly and PDF