a

Primăria Alba Iulia analizează reducerea costurilor cu iluminatul public

18.02.2013


Până de curând s-a dovedit avantajos tariful E1 – iluminat public- reglementat de ANRE ceea ce reprezintă un tarif diferenţiat între orele 22-07 (noapte) si 7 -22 tarif (zi). Această opţiune de tarifare a permis plata energiei achiziţionate pentru iluminat public la aproximativ 60% din tariful negociat pentru celelalte tipuri de consumatori (semafoare, clădiri, fântâni arteziene, sedii etc).
Prin ordinul 54 din 19.12.2012 al ANRE, noile tarife au fost majorate la tipul de consum E1, la acciza pe consum, certificate verzi, toate purtătoare de TVA, lucru care marchează o creştere reală a tarifului cu aproximativ 24%. În plus, începând din ianuarie 2013 ordinul 30 al ANRE a introdus componenta de plată concurenţiala, care în cazul nostru reprezintă 30% din energia activă consumată, respectiv preţul de 0,5111 lei kwh exclusiv tva. Conform calendarului propus de eliminare a tarifelor reglementate, anul 2014 va obliga clientul la plata energiei electrice achiziţionate de pe piaţa concurenţială la 100%.

Dacă urmărim evoluţia tarifelor, în decembrie 2011 preţul mediu pe kwh era de 0,3944 lei kwh plus tva. La doar doi ani distanţă, în ianuarie 2013, preţul mediu a ajuns la 0,49685 lei kwh plus tva pentru iluminatul public, iar pentru statusul de consumator eligibil tariful contractat este de 0,49508 lei la care se mai aplică certificate verzi, accize, contribuţia de cogenerare. Oricine poate înţelege că tarifele au crescut în medie cu peste 20%, bugetul oraşului fiind însă aproximativ acelaşi, iar investiţiile derulate mult mai însemnate.

Toate aceste evidenţe converg spre adoptarea unor măsuri în mai multe etape:
• Reducerea puterii instalate a sistemului cu aprox 20%, prin păstrarea fluxurilor luminoase la standardele de clasă.
• Reducerea timpului de funcţionare a iluminatului public, dar fără întreruperea acestuia pe timpul nopţii.
• Achiziţionarea de pe Bursa de Mărfuri a energiei necesare funcţionării pentru un an de zile.

“În următoarea şedinţă de Consiliu se va introduce pe ordinea de zi un proiect pentru aprobarea contractului şi împuternicirea primarului pentru semnarea acestuia cu Bursa Română de Mărfuri. În urma contractului autoritatea publica locală nu va plăti pentru înscrierea la bursă. În maxim 2 luni de la primirea certificatului de mebru afiliat al BRM se poate achiziţiona energia de pe piţa concurenţiala, evident mai ieftin, şi să trecem la noile tarife. Incercăm astfel un contraatac la asaltul preţurilor mari din acest domeniu.” Mircea Hava – primar.

Toate aceste măsuri pot reduce costurile la iluminat cu aproximativ 35-40%.


tiparire, pdf si email