a

Finanţări nerambursabile

24.04
2025

Anunț de participare pentru acordarea de finanţare nerambursabilă asociaţiilor şi fundaţiilor, precum şi persoanelor fizice fără scop patrimonial, care iniţiază şi organizează proiecte de educaţie, cultură și sport, social, Agrement şi mediu, Tineret şi Turism în Municipiul Alba Iulia


Anunț de participare pentru acordarea de finanţare nerambursabilă asociaţiilor şi fundaţiilor, precum şi persoanelor fizice fără scop patrimonial, care iniţiază şi organizează proiecte de educaţie, cultură și sport, social, Agrement şi mediu, Tineret şi Turism în Municipiul Alba Iulia

 

 

1. Autoritatea contractantă Municipiul Alba Iulia, cu sediul în localitatea Alba Iulia, Calea Moţilor, Nr.5A, 510134, judeţul Alba, cod fiscal 4562923, telefon 0258/819462, fax 0258/812545, e-mail: programe@apulum.ro;

 

2. Reglementări legale privind acordarea de finanţare nerambursabilă

 

Legea nr.350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fondurile publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general.

 

3. Domenii pentru care se acordă finanţare nerambursabilă:

Educatie

Cultura

Sport

Social

Agrement si mediu

Tineret

Turism

 

4. Obiectivul general al programului: Sprijinirea sectorului non profit în a desfăşura activităţi cu impact semnificativ asupra cetăţenilor şi vieţii comunitare din municipiul Alba Iulia.

 

5. Obiective specifice ale programului:

 

Dezvoltarea formelor alternative de educație la nivelul copiilor si tinerilor

Promovarea valorilor culturale si artistice locale

Dezvoltarea activitatii sportive pe plan local

Sprijinirea persoanelor vulnerabile (vârstnici, persoane cu dizabilități, etc).

Încurajarea implicării comunității în activități recreative și ecologice

Stimularea participării active a tinerilor în viața comunității.

Promovarea potențialului turistic local .

6. Suma disponibilă pentru finanţarea nerambursabilă a programului: 1.002.000 lei, din care pentru :

 

Educatie - 500.000 lei

Cultura - 200.000 lei

Sport - 170.000 lei

Social - 7.000 lei

Agrement si mediu - 50.000 lei

Tineret - 25.000 lei

Turism - 50.000 lei

 

 

7. Durata finanţării: până la 31 decembrie 2025

 

8. Solicitantii – persoane fizice sau persoane juridice făra scop patrimonial – asociaţii sau fundaţii constituite conform legii – sau culte religioase recunoscute conform legii;

 

9. Criterii pe baza cărora se atribuie contractul de finanţare nerambursabilă: în conformitate cu prevederile Regulamentului pentru acordarea de finanţări nerambursabile activităţilor non profit de interes local pe anul 2016, aprobat prin HCL nr 77 din 22 martie 2016.

 

10. Documentaţia de solicitare a finanţării nerambursabile se poate procura de pe site-ul instituţiei [url=http://www.apulum.ro]http://www.apulum.ro[/url].

 

11. Informaţii suplimentare despre programul de finanţare, preocedura de completare şi depunere a documentelor pot fi solicitate în scris pe adresa de e-mail: programe@apulum.ro şi fax: 0258/ 813736, cu cel tarziu 7 zile înainte de termenul de depunere al proiectelor.

 

12. Solicitanţii vor putea depune documentaţia, prevazută in regulament, la registratura Municipiului Alba Iulia, Calea Moţilor, Nr.5A, 510134, judeţul Alba.Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiect este 26 mai 2025, ora 16.00.

 

13. Evaluarea și selecția proiectelor în vederea obținerii finanțării nerambursabile se va face de către Comisia de evaluare și selecționare a proiectelor finanțate din bugetul local, constituită prin dispoziția primarului Municipiului Alba Iulia, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare. Perioada de evaluare și selecționare a proiectelor va fi în intervalul 28.05.2025 – 04.06.2025.

 

14. Comisia de evaluare și selecție a proiectelor va comunica, la încheierea procedurii de evaluare, rezultatele evaluării în vederea încheierii contractelor de finanțare nerambursabilă.

 

15. Anunţul de participare a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a, nr. 71/23.04.2025.

DETALII

03.03
2025

Comunicat de presă - „Colaborare între Sectorul Privat și Administrația Locală pe CSR” în cadrul Proiectului ACROSS


„Colaborare între Sectorul Privat și Administrația Locală pe CSR” în cadrul Proiectului ACROSS

Data: 24.02.2025

 

La data de 21 februarie 2025, a avut loc atelierul de lucru „Colaborare între Sectorul Privat și Administrația Locală pe CSR”, organizat în cadrul proiectului „Aligning public and CoRpOrate Sustainability goalS” – ACROSS, finanțat prin Programul Interreg Europe 2021-2027, în cadrul Obiectivului de Politică 5 – O Europă mai aproape de cetățeni, Obiectivul specific – Dezvoltare Urbană Integrată.

Workshop-ul a reunit reprezentanți ai companiilor și organizațiilor non-guvernamentale din județul Alba, în vederea identificării modalităților de colaborare menite să stimuleze inițiativele de responsabilitate socială corporativă (CSR) cu beneficii semnificative pentru comunitatea locală.

DETALII

24.02
2025

Municipiul Kranj a găzduit cel de-al doilea schimb de experiență în cadrul proiectului „Forever Young”


Municipiul Kranj a găzduit cel de-al doilea schimb de experiență în cadrul proiectului Forever Young”

 

Municipiul Kranj a găzduit cel de-al doilea schimb în cadrul proiectului Forever Young, finanțat de Uniunea Europeană. După ce au făcut schimb de exemple de bune practici în domeniul atragerii de fonduri europene în cadrul politicilor urbane la primul eveniment, care a fost găzduit de Municipiul Alba Iulia, organizatorii au pus de această dată mobilitatea tinerilor în centrul atenției la întâlnirea din Zadar. Studenții din cinci orașe și-au prezentat experiențele internaționale prin programe de mobilitate, în timp ce reprezentanți ai municipalităților și instituțiilor de învățământ au explicat modul în care programele încearcă să mențină tinerii în comunitatea locală. Municipiul Alba Iulia a susținut o prezentare care cuprinde rezultatele proiectelor derulate pentru tineret și educație.

Al doilea eveniment din proiectul Forever Young, coordonat de orașul maghiar Székesfehérvár, cu care Municipiul Alba Iulia a semnat o scrisoare de intenție pentru cooperare în 2023, a fost organizat la Zadar de Universitatea din Zadar împreună cu Municipiul Zadar. Gazdele și instituțiile de tineret construite sau renovate cu fonduri europene și-au prezentat proiectele: Kranj, Székesfehérvár, Alba Iulia, Opole și Zadar. Participanții au vizitat, printre altele, un nou cămin studențesc și cea mai recentă adăugare a orașului, recent deschis Centrul de Tineret, unde le-au fost prezentate asociațiile care funcționează acolo. Programul a început în fosta cazarmă, care a fost transformată într-un centru de tineret cu sprijinul UE. Centrul a fost prezentat de Dina Bušić, șefa Departamentului de Cultură și Sport al orașului Zadar. Facilitatea de 3000 de metri pătrați va fi folosită de aproape 30 de organizații în perioada de probă, gratuit sau pentru o taxă minimă. Programele centrului de tineret variază de la robotică la cultura japoneză și predarea dansului.

În cadrul prezentărilor au fost discutate oportunitățile oferite de programele de mobilitate Erasmus+, CEEPUS și Fulbright, iar participanții au putut asculta experiențe practice de la studenți și liceeni de la speakerii din Zadar și Opole. Reprezentanții tuturor celor cinci orașe au evidențiat programele pe care le folosesc pentru a încerca să rețină tinerii în comunitatea locală, iar reprezentanții instituțiilor de învățământ au prezentat programele de studii pe care le oferă și programele de mobilitate europeană în timpul studiilor la Universitatea din Zadar, care este considerată prima universitate din zona Croației actuale. IOC a prezentat participanților Bionics, care va fi implementat la Facultatea de Științe Organizaționale din Kranj în anul universitar 2025/2026. De asemenea, studenții au descris experiențele lor din schimburile în străinătate, iar lectorii de la întâlnirea de trei zile le-au prezentat și abordările pentru găsirea unui prim loc de muncă, gestionarea stresului și paradoxul găsirii fericirii - de ce mai mult nu înseamnă întotdeauna mai bine. Reprezentanții Clubului Studențesc Kranj au spus mai multe despre activitățile lor internaționale. De asemenea, participanții au vizionat simulatorul de navigație de la universitate și au vizitat municipalitatea Zadar, unde au fost întâmpinați de primar.

DETALII

03.02
2025

Mai bine de 1 an de muncă și cercetare,  în 2 ore de training intensiv GILL training online, gratuit, 7 februarie 2025, orele 11.00 -13.00


Mai bine de 1 an de muncă și cercetare,  în 2 ore de training intensiv

GILL training online, gratuit, 7 februarie 2025, orele 11.00 -13.00

 

Gendered Innovation Living Labs – GILL este un proiect finanțat de UE care abordează egalitatea de gen și non -discriminare de gen, în discursul și practicile Living Lab pentru: facilitarea schimbărilor organizaționale și culturale, îmbunătățirea dezvoltării profesionale, creșterea integrării genului și a diversității în designul produselor, tehnologii și inovație și utilizarea practicilor educaționale bazate pe egalitate de gen în domeniile: sănătate și reziliență, tranziție ecologică și transformare digitală.

Pe baza principiilor Living Lab, GILL își propune să devină cadrul de inovare pentru toți actorii europeni pentru egalitatea de gen și promovarea acesteia.

Adoptând o abordare deschisă și participativă, GILL:

- Creează un centru pan-european de colaborare și învățare

- Dezvoltă o platformă de învățare împuternicită de IT, accesibilă în mod deschis, care susține funcționalitatea Hub-ului

- Oferă metodologii, servicii și instrumente testate care sporesc inovația inteligentă și antreprenoriatul deschis spre egalitatea de gen și non discriminare.

Mai multe informații despre proiect: https://gi-ll.eu/the-project/  ; 

Municipiul Alba Iulia intenționează să folosească întreaga expertiză și exemplele de bune practici și să integreze cele mai potrivite măsuri pentru a asigura egalitatea de gen și pentru a dezvolta Planul de acțiune a egalității de gen, document strategic necesar pentru accesarea de fonduri și pentru accederea în anumite programe și proiecte europene.

În data de 7 februarie 2025, între orele 11-13, online, va avea loc un workshop, conceput pentru a oferi antreprenorilor și tuturor actorilor sociali cunoștințe esențiale și instrumente practice în ceea ce privește promovarea egalității de gen în cadrul unei organizații sau structuri. Instruirea se va concentra pe utilizarea metodologiei dezvoltate în cadrul proiectului GILL, pentru a promova colaborări semnificative și experiențe de impact, în ceea ce privește egalitatea de gen și non -discriminarea.

Participanții vor obține, de asemenea, informații despre cele mai bune practici și sfaturi utile pentru a-și îmbunătăți activitățile de co-creare și pentru a îmbunătăți promovarea egalității de gen și a non-discriminării de gen. Mai multe informații puteți regăsi pe link-ul : https://gi-ll.eu/gill-training-on-stakeholder-engagement-and-co-creation-activities/  

Participanții interesați sunt rugați să se înregistreze, până în data de 05.02.2025, pe următorul link: https://shorturl.at/56QNp  , pentru a putea participa la workshop-ul din data de 07.02.2025, orele 11-13 ( ora României).

Articolul integral, în format PDF, se găsește aici

DETALII

17.01
2025

Sistem de management al traficului din Alba Iulia, prin proiectul „REABILITARE INFRASTRUCTURA REȚEA MAJORĂ DE TRANSPORT PUBLIC URBAN-MUNICIPIUL ALBA IULIA LOTUL I“ - ETAPA II


Comunicat de presă

Sistem de management al traficului din Alba Iulia, prin proiectul „REABILITARE INFRASTRUCTURA REȚEA MAJORĂ DE TRANSPORT PUBLIC URBAN-MUNICIPIUL ALBA IULIA LOTUL I“ - ETAPA II

          În această perioadă, este, în faza avansată de testare, Centrul Integrat de Comandă și Control, ce va fi pus în funcțiune la nivelul municipiului Alba Iulia.

         Centrul va integra managementul tuturor sistemelor instalate în municipiu, respectiv: semaforizarea inteligentă, prioritizarea transportului public și iluminatul trecerilor de pietoni, pentru a optimiza mobilitatea urbană și siguranța pietonilor.

         Centrul va utiliza algoritmi avansați de control adaptiv pentru a ajusta semaforizarea în funcție de fluxurile de trafic, reducând astfel timpii de așteptare la intersecții și îmbunătățind eficiența transportului public. Sistemele de iluminat smart de la trecerile de pietoni vor fi conectate la senzori de mișcare, detectând prezența pietonilor și crescând automat intensitatea luminii pentru a spori vizibilitatea și siguranța traversărilor. Centrul va monitoriza și gestiona stațiile inteligente de transport public, oferind informații în timp real despre timpii de așteptare, condițiile de trafic și date relevante despre mediu, accesibile prin panouri interactive și aplicații mobile.

 

         Articolul integral, în format PDF, se găsește aici

DETALII