a

Comunicat presa final AIMFF

06.07.2021


Lecția de film de după film. Actori, regizori și artiști și-au dat întâlnire cu publicul la Alba Iulia Music&Film Festival

 

6 iulie 2021. Alba Iulia Music&Film Festival s-a încheiat duminică seara, după un week-end în care filmele, concertele live și experiența de a fi, din nou, împreună au ținut capetele de afiș. Actori, regizori și artiști deopotrivă s-au bucurat de reîntâlnirea live cu publicul, mulți dintre ei rămânând târziu în noapte, la sesiuni de Q&A sau la veritabile lecții de film după filme. În cadrul evenimentului, desfășurat în patru locații principale din Cetatea Alba Carolina, au fost proiectate filme premiate la marile festivaluri, câștigătoare de Oscar, dar și două producții românești în avanpremieră.

“Au fost trei zile de festival, în care bucuria revederii s-a simțit în reacțiile publicului. Albaiulienii au venit la proiecții cu dor de festival, în ciuda vremii destul de capricioase, și au rămas până târziu în noapte la întâlnirile și discuțiile cu invitații, ceea ne reconfirmă faptul că, după un an de liniște, aveam cu toții nevoie să revenim la normalitate. O normalitate adaptată contextului, dar foarte binevenită. Primăria rămâne un permanent susținător al culturii și evenimentelor de calitate”, a declarat Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia, prezent în public în fiecare seară a festivalului.

Romanian Tradition, debutul regizoral în scurtmetraj al lui Pavel Bartoș, a inaugurat marele ecran instalat în Piața Cetății, iar aventura celor doi studenți “de la oraș”, aterizați la o nuntă din ruralul românesc a asigurat porția de râs pentru 30 de minute. “Mă bucur tare că am ajuns, aici, la Alba Iulia, că mă reîntâlnesc cu voi, cu publicul, că văd oameni dragi. Vă mulțumesc că ați venit în număr atât de mare să vedeți filmul, sper tare mult să vă placă. Credeam că nu mai ajung, soția mi-a călcat frumos costumul, trebuia să mă prezint elegant în fața dumneavoastră, dar nu mi-a ieșit”, a spus Bartoș, ajuns la festival, în ultima clipă, după un drum de nouă ore, direct de la București.

După o „luptă” la fel de teribilă cu traficul de pe șoselele țării, Florin Piersic jr. le-a făcut o promisiune spectatorilor, înaintea proiecției Freak Show The Movie, spunând că va rămâne în mijlocul publicului pentru a urmări emoția pe care filmul său o stârnește în ochii fiecărui spectator. La final, s-a țesut un dialog interesant despre film și teatru.

Sâmbătă, în a doua zi a festivalului, spectatorii din Piața Cetății au avut ocazia să afle de la Andi Vasluianu câteva dintre secretele din spatele filmărilor producției Luca, în regia lui Horațiu Mălăele, în timp ce, pe Esplanada Obeliscului, regizorul Andrei Zincă, însoțit de actrița Iulia Lumânare, le-a dat fanilor o temă de gândire până la următoarea întâlnire: Și atunci, ce e libertatea? Filmul a fost proiectat în avanpremieră națională, urmând să fie distribuit și în cinematografe la mijlocul lunii iulie. Cei doi invitați au dialogat cu publicul și au răspuns pe îndelete tuturor întrebărilor despre deportărilor bănățenilor în Bărăgan.

Vedetele celei de-a treia zi de festival au fost cineconcertul Muguri Zdrobiți (Broken Blossoms, 1919, cu acompaniamentul live al lui DubBase, plus două comedii savuroase românești, Ursul, în regia lui Dan Chișu, și Berliner, semnat de Marian Crișan, ambele proiectate în prezența membrilor distribuției. Întâlnirea cu Șerban Pavlu, protagonist în filmul lui Dan Chișu, le-a oferit spectatorilor o doză de umor și amintiri de la filmări, în timp ce la finalul proiecției Berliner, actorul Ovidiu Crișan a rămas câteva zeci de minute și a răspuns întrebărilor spectatorilor, oferind o veritabilă lecție de film după film.

Alba Iulia Music&Film a însemnat și concerte care au făcut orașul să vibreze. Debutul a fost cum nu se poate mai energic, cu Damian & Brothers începându-și recitalul încă de pe aleile Cetății. Sâmbătă seara a plouat infernal doar în versurile lui Nichita Stănescu și în prestația impecabilă a celor de la Alifantis & Zan, în timp ce, duminică, Surorile Osoianu au stabilit o legătură extrem de emoționantă cu publicul și au fost aplaudate, în picioare, la finalul concertului.

Alba Iulia Music&Film a fost și despre a petrece timp de calitate în familie și de a te simți copil, indiferent de vârstă. Grație partenerilor noștri de la Azets, adulți și copii deopotrivă s-au bucurat de ateliere de facepainting, în timp ce sesiunile de treasure hunt și film quiz le-au testat albaiulienilor perspicacitatea și cunoștințele despre film și „ascunzișurile” din Cetate. În plus, mai multe echipe au avut ocazia să se dueleze în cadrul concursului de Music&Film Trivia, câștigătorii fiind recompensați cu un abonament valabil pe un an la TIFFUnlimited, în așa fel încât festivalul să continue în fiecare zi, chiar și acasă.

 

Alba Iulia Music & Film Festival este prezentat de TIFF, în organizarea Asociației Film și Cultură Urbană (AFCU) și a Primăriei Municipiului Alba Iulia, cu sprijinul CNC.

Sponsori principali: Banca Transilvania, Azets.

Sponsori: Epson, PMA.

Parteneri de mobilitate: Casa Auto

Parteneri de ospitalitate: Hotel Transilvania, Dante Café & Dine.


tiparire, pdf si email