a

Comunicat de presă privind caravana organizată în cadrul proiectului GROW

15.05.2023


Comunicat de presă

15.05.2023

          Caravana politicii regionale și de promovare a coeziunii europene, organizată de Primăria Municipiului Alba Iulia în parteneriat cu UEFISCDI și Calea Europeană, a ajuns joi, 11 mai, la final. Au fost patru zile de dezbateri constructive în regiunea Centru (Brașov, Sibiu, Ciugud și Alba Iulia), cu reprezentanți ai administrației publice locale și centrale, invitați din mediul privat și cu cetățeni, direct beneficiari ai rezultatelor implementării politicii de coeziune.

 

         Dezbaterile au debutat la Brașov în 8 mai, au continuat la Sibiu (9 mai), Ciugud (10 mai) și s-au încheiat la Alba Iulia în 11 mai. Au fost atinse subiecte concrete legate de impactul fondurilor europene asupra mediului public și privat, precum și importanța implicării active a cetățenilor în proiecte privind dezvoltarea locală. La Brașov, discuțiile au subliniat importanța fondurilor europene atrase pentru dezvoltarea proiectelor de infrastructură rutieră și feroviară în desfășurare, modernizarea transportului în comun, reabilitarea unităților de învățământ și construirea primului parc fotovoltaic, contribuind astfel la realizarea viziunii privind conceptul de zonă metropolitană pe axa oraș reședință de județ – județ. Politica regională este vizibilă și la Sibiu, fiind prezentă în investițiile realizate în infrastructura de sănătate, dar și în insfrastructura rutiera, în digitalizare și inovare. La Ciugud, fondurile atrase au transformat comuna într-un pol de interes nu doar pentru cetățenii ei, ci și pentru mediul de afaceri, foarte prezent în zona de dezvoltare economică a localității, oferind posibilități reale de absorbție a forței de muncă locale.

 

         Caravana s-a încheiat la Alba Iulia cu un eveniment la care au participat reprezentanți ai administrației publice județene și locale, dar și antreprenori beneficiari ai finanțărilor europene. Un studiu propriu prezentat de Tamaș Attila, specialist în consultanță fonduri și proiecte europene, demonstrează “corelația extrem de puternică” între accesarea banilor europeni și impactul asupra veniturilor, cheltuielilor și productivității muncii pentru firme. Pe baza unui model extras din situațiile financiare ale IMM-urilor din regiunea Centru, se estimează o creștere de 4 miliarde de euro și o rată anuală de creștere a cifrei de afaceri de cel puțin 5%.

 

 

Documentul integral, în format PDF se găsește aici!!!


tiparire, pdf si email