a

COMUNICAT - Prima întâlnire cu decidenții locali în cadrul PROGRAMULUI EUROPEAN Intelligent Cities Challenge (Provocarea orașelor inteligente)

17.11.2023


Prima întâlnire cu decidenții locali în cadrul

PROGRAMULUI EUROPEAN

Intelligent Cities Challenge

(Provocarea orașelor inteligente)

 

 

Alba Iulia, 17 noiembrie 2023

 

Luni, 13 noiembrie 2023, Municipiul Alba Iulia a găzduit prima întâlnire cu decidenții locali, organizată în cadrul programului „Intelligent Cities Challenge”. Evenimentul a fost organizat de către Primăria Alba Iulia, care beneficiază de un mentorat de doi ani din partea Comisiei Europene în domeniile mobilității, eficienței energetice și turismului.

Alba Iulia are calitatea de oraș-core în cadrul programului și, pe parcursul proiectului, va primi consultanță de specialitate din partea Comisiei Europene, consultanță menită să susțină dezvoltarea de soluții inteligente pentru trei domenii importante ale unui smart city: mobilitate, eficiență energetică și turism.

Evenimentul a fost organizat în strânsă colaborare cu doamna Catalina Rotaru, în calitate de lead expert în cadrul programului Intelligent Cities Challenge din partea Tractebel Engineering, compania care coordonează parcursul Alba Iuliei în cadrul programului „Intelligent Cities Challenge”. Doamna Catalina Rotaru a susținut o prezentare detaliată despre programul ICC, prezentând obiectivele și beneficiile acestuia pentru oraș. De asemenea, domnia sa și-a adus aportul la discuțiile strategice cu decidenții locali și a oferit o perspectivă importantă asupra direcțiilor viitoare de dezvoltare ale orașului, marcând importanța semnării de acorduri locale „green” între municipalitate și companii private, în vederea facilitării comune a digitalizării și tranziției „verzi”.

Întâlnirea a reunit 26 de reprezentanți ai unor companii private locale, ONG-uri și instituții publice, care au participat activ la discuții și au adus contribuții valoroase la inițiativele prezentate de către echipa municipiului în domeniile mobilității, eficienței energetice și turismului, evidențiind importanța colaborării strânse dintre mediul privat și cel public, în contextul dezvoltării economice a orașului. Reprezentanții locali vor avea ocazia în cadrul programului să contribuie la îmbunătățirea strategiilor de oraș și vor beneficia de consultanță din partea unor experți ai Comisiei Europene, alocați pe fiecare domeniu de interes.

Printre subiectele dezbătute, s-au numărat progresele înregistrate de oraș în cadrul proiectelor de mobilitate, implementarea soluțiilor de eficiență energetică și producere energie din surse regenerabile și inițiativele turistice pentru promovarea atractivității orașului Alba Iulia. Prezentările susținute de echipa municipalității a acoperit domeniile cheie ale proiectului: eficiența energetică, mobilitatea și turismul. Cele trei prezentări au evidențiat provocările și progresul înregistrat în aceste trei domenii, dar și inițiativele viitoare care vor transforma Alba Iulia într-un oraș mai inteligent și durabil.

Evenimentul a inclus și o prezentare focalizată pe noile programe de finanțare, susținută de domnul Ioan Levițchi, Director al Departamentului de Politici Regionale ADR Centru, oferind participanților informații noi și utile legate de noile oportunități de finanțare dedicate investițiilor din cele trei domenii de interes ale Primăriei Alba Iulia, în cadrul programului Intelligent Cities Challenge.

***

Provocarea orașelor inteligente (Intelligent Cities Challenge - ICC) este o inițiativă a Comisiei Europene care sprijină orașele europene în vederea tranziției ecologice și digitale a economiilor lor locale, prin intermediul Local Green Deals. ICC ajută orașele europene să valorifice tehnologiile de ultimă generație, îmbunătățind în același timp competitivitatea economică, reziliența socială și calitatea vieții cetățenilor.

 

Persoană contact:

Valentin Voinica, Manger proiect

Email: valivoinica@yahoo.com

 

Fișierul complet, în format PDF, se găsește aici!


tiparire, pdf si email