a

Descriere proiect „SHAring REnewable eneRgy through Energy communitieS - acronim ShareRES”

15.12.2023


 

„SHAring REnewable eneRgy through Energy communitieS-acronim ShareRES”

 

TITLUL PROIECTULUI: SHAring REnewable eneRgy through Energy communitieS - acronim ShareRES.

TIPUL PROIECTULUI: Cooperare interregională

Program: Interreg Europe 2014-2020

Codul proiectului: 01C0212.

PERIOADA DE IMPLEMENTARE: 1 martie 2023 - 28 februarie 2027.

PARTENERI:

  • Consorțiul Agenției pentru Energie Extremadura – SPANIA (lider de proiect),
  • Regiunea de planificare Riga - LETONIA,
  • Consiliul Județean Donegal - IRLANDA,
  • Agenția de Dezvoltare Nicosia - CIPRU,
  • Centrul de sprijin pentru afaceri L.t.d. Kranj - SLOVENIA

WEBSITE PROIECT: https://www.interregeurope.eu/shareres

Bugetul total al proiectului: 1,407,400.00 Euro

Bugetul alocat Municipiului Alba Iulia: 215,000.00 Euro (100% nerambursabilă)

 

Contextul proiectului: Realitatea actuală este marcată de două probleme importante. Pe de o parte, sunt obiectivele ambițioase de includere a surselor regenerabile de energie, care au fost stabilite la nivel european și care vor fi cu greu atinse fără rolul relevant pe care trebuie să îl joace cetățenii (este estimat că până în 2050 jumătate dintre cetățenii UE ar putea produce jumătate din energia regenerabilă a UE.). Pe de altă parte, Directiva revizuită privind energia din surse regenerabile (2018/2001/UE) urmărește democratizarea sistemului energetic prin consolidarea rolului auto-consumatorilor de energie din surse regenerabile și al comunităților energetice.

În acest context, autoritățile locale și regionale pot accelera crearea de comunități de energie durabilă, contribuind la atingerea țintelor de energie regenerabilă.

Obiectivul principal al ShareRES este de a îmbunătăți politicile care permit o participare activă a comunităților cetățenești la piața energiei, prin generare, consum, partajare și vânzare de electricitate.

Acest obiectiv principal va fi atins prin concentrarea pe:

  • Abordarea barierelor și dificultăților specifice, în ceea ce privește crearea comunităților energetice.
  • Implicarea părților interesate, inclusiv a autorităților publice, care au capacitatea de a lerezolva.
  • Transferarea cunoștințelor și experienței din acele regiuni avansate către cele cu o experiență scăzută în organizarea comunităților energetice.
  • Crearea de instrumente și soluții bazate pe experiența acumulată.
  • Atingerea incluziunii sociale, reducerea sărăciei energetice și promovarea dezvoltării economice locale în zonele implicate

Rolul Municipiului Alba Iulia în cadrul proiectului, în calitate de Partener de Proiect:

Instrumentul de politică pe care Municipiul Alba Iulia îl va completa și îmbunătăți în cadrul proiectului este Planul de acțiuni pentru energie durabilă și climă · PAEDC 2030 · al Municipiului Alba Iulia.

Participarea în cadrul proiectului va permite Municipiului Alba Iulia să învețe / să transfere, bune practici care vor ajuta la îmbunătățirea instrumentului de politică cu măsuri și acțiuni noi, cum sunt cele care vizează crearea și susținerea comunităților energetice.

În ceea ce privește sectorul locativ, municipalitatea dorește să descopere modele de acțiune în sensul creșterii utilizării resurselor regenerabile pentru producerea energiei, în clădirile publice/private. Mai ales, luând cazul consumatorilor privați, în situația cărora  producția de energie termică și apă caldă pentru clădiri se realizează în mod descentralizat, Municipiul Alba Iulia dorește să completeze Planul de acțiuni pentru energie durabilă și climă, cu acțiuni pentru stimularea acestora în utilizarea resurselor regenerabile pentru producerea energiei, respectiv pentru susținerea coagulării lor în comunități energetice.


tiparire, pdf si email