a

Comunicat de presa - Parc fotovoltaic și panouri

25.04.2024


Comunicat de Presă

24 aprilie 2024

 

Investiție „verde“ de aproape 3,8 milioane de lei, într-un parc fotovoltaic și surse de energie regenerabilă pentru clădiri publice din Alba Iulia

 

Alba Iulia face un pas major către dezvoltarea durabilă printr-un proiect ambițios al Primăriei, de aproape 3,8 milioane de lei, finanțat prin granturi norvegiene.

Panouri fotovoltaice pe clădiri publice

Investiția este în derulare prin proiectul "Promovarea producției de energie din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul Municipiului Alba Iulia - Parc fotovoltaic și centrale fotovoltaice la nivelul a 5 clădiri publice" („Promotion of energy production from renewable sources for own consumption at the level of the Municipality of Alba Iulia - Photovoltaic Park and Photovoltaic Power Plants at the level of 5 public buildings”).

În cadrul acestui proiect, au fost deja instalate panouri fotovoltaice pe următoarele clădiri publice din Alba Iulia:

      -  Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan”: 122 de panouri cu o producție de 66,5 kW    

      -  Colegiul Tehnic „Apulum“: 70 de panouri generând 38,2 kW

      -  Școala Gimnazială „Avram Iancu“: 48 de panouri care oferă 26,1 kW

      -  Școala Gimnazială „Mihai Eminescu“: 96 de panouri cu o capacitate de 52,3 kW

      -  Sediul Primăriei Alba Iulia: 132 de panouri care produc 71,9 kW

În următoarele zile, se vor instala invertoarele si se vor face parametrizări, sincronizări și conexiuni între echipamente.

Parc fotovoltaic

Tot prin acest proiect este în fază avansată de amenajare un parc fotovoltaic, în zona șoselei de centură a orașului. Aici, pe o suprafață de aproximativ 10.000 mp, vor fi montate 1.414 module fotovoltaice de 550Wp fiecare, totalizând o putere de 777.7 kWp.

Impactul și finanțarea proiectului

În urma inestițiilor derulate prin proiect, se va reduce consumul de energie primară cu 34,66% în instituțiile implicate și sistemul de iluminat public din Alba Iulia.

De asemenea, se vor reduce emisiile de CO2 cu 403,49 tone pe an, contribuind la atingerea țintelor de mediu asumate de municipalitate.

Investiția va spori capacitatea de producere a energiei regenerabile a municipiului, dar va servi și ca model pentru alte orașe care își propun să se orienteze către un viitor mai verde.

Proiectul se va finaliza în 30 aprilie 2024.

 

Proiect finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021, Program pentru Energie în România, cu un grant de: 611.262,00 euro.

 

Working together for a green, competitive and inclusive Europe.

 

Persoane de contact:

Nicoale Neag, Expert comunicare proiect, email: nicolae.neag@apulum.ro

 

Acest fișier, în format PDF, se găsesște aici!!!


tiparire, pdf si email