a

Comunicat de presă - Alba Iulia și #RomansWineDanube: O viziune comună pentru un turism cultural durabil în Regiunea Dunării

14.05.2024


Comunicat de presă

mai 2024

Alba Iulia și #RomansWineDanube: O viziune comună pentru un turism cultural durabil în Regiunea Dunării

 

Municipiul Alba Iulia participă ca partener în proiectul #RomansWineDanube, o inițiativă ambițioasă din Regiunea Dunării,  finanțată prin Programul Interreg Dunăre 2021-2027.

Proiectul are ca scop revitalizarea și valorificarea turismului cultural în regiunea Dunării, adresând provocări cruciale precum scăderea demografică în zonele rurale, dezvoltarea socio-economică dezechilibrată și excluziunea socială.

Prin intermediul acestui parteneriat, Alba Iulia își propune să contribuie activ la dezvoltarea și implementarea soluțiilor inovatoare și incluzive pentru gestionarea destinațiilor turistice. Acestea vor avea ca scop nu doar creșterea atracției turistice, ci și stimularea unei dezvoltări economice sustenabile și îmbunătățirea coeziunii sociale prin implicarea directă a comunităților locale.

Inovare și colaborare pentru un turism sustenabil

Proiectul #RomansWineDanube se axează pe valorificarea Rutei Culturale Europene „Împărații Romani și Ruta Vinului de la Dunăre” și pe implementarea unor modele colaborative inovatoare.

Aceasta va permite Municipiului Alba Iulia să se poziționeze ca un centru cultural vital în regiune, atractiv atât pentru vizitatori, cât și pentru locuitori.

Participarea la acest proiect reprezintă o oportunitate excelentă pentru Alba Iulia de a demonstra cum patrimoniul cultural și resursele naturale pot fi exploatate în mod responsabil și efficient. Astfel, pot fi create produse turistice transnaționale de înaltă calitate,  care să sprijine dezvoltarea socio-economică și să promoveze incluziunea socială.

Angajamentul municipiului Alba Iulia în cadrul proiectului #RomansWineDanube subliniază dedicarea orașului față de promovarea diversității culturale și încurajarea dezvoltării durabile.

Proiectul #RomansWineDanube este un pas important în fortificarea legăturilor transnaționale și în consolidarea unei rețele de orașe și regiuni care valorifică patrimoniul cultural comun,  în scopul unui viitor prosper pentru locuitorii și vizitatorii zonei Dunării.

Parteneriatul,  bugetul și durata proiectului

Liderul de parteneriat este Danube Competence Center, iar Municipiul Alba Iulia este partener în proiect alături de organizații din Ungaria, Bulgaria, Slovenia, Muntenegru, Croația, Bosnia și Herțegovina, Ucraina,  Slovacia, Germania.

Suma nerambursabilă atrasă de Municipiul Alba Iulia prin proiect este de aproape 170.000 euro.

Perioada de derulare: ianuarie 2024 – iunie 2026

 

Proiect cofinanțat prin Programul Interreg Danube Region 2021-2027.

 

Persoane de contact:

Alexandra Cîrstoiu-manager proiect, email: alexandra.cirstoiu@apulum.ro       

Nicolae Neag –expert comunicare proiect: nicolae.neag@apulum.ro

 

 

 

Documentul integral, în format PDF, se găsește aici!!!


tiparire, pdf si email