a

Atelier internațional - Călătorie în nevăzut

12.10.2022


 

Atelier internațional - Călătorie în nevăzut

 

Primăria Municipiului Alba Iulia, Romania a organizat în 12.10.2022 atelierul internațional experiențial “călătorie în nevăzut”.

Eveniment în România II EDS (in situ, experiența culinară) La eveniment au participat 41 de persoane din 5 țări, reprezentanți ai municipiilor partenere (delegațiile care călătoresc), părțile interesate locale relevante (ONG-uri, instituții publice, producători, restaurante etc.). În mod specific, grupul țintă al acestei activități a inclus reprezentanți ai municipalităților partenere și localnici reprezentând diverse asociații care activează în domeniul incluziunii sociale, împreună cu părțile interesate locale care lucrează în domeniul producției și distribuției de alimente, toți invitați de primarul municipiului Alba Iulia. La eveniment au participat și voluntari ai Asociației Nevăzătorilor din România – filiala Alba Iulia, învățând aspecte importante ale proiectului TFC, îmbunătățindu-și cunoștințele despre finanțările și oportunitățile UE și ajutând participanții legați la ochi să navigheze în cameră și să experimenteze profund masa în pantofii nevăzătorilor.

 

Călătorie în nevăzut:

Pentru a înțelege mai bine nevoile nevăzătorilor, AIM a găzduit o "masă în întuneric" pentru participanți (reprezentanți ai partenerilor și părți interesate locale relevante). Fiecare persoană implicată a fost legată la ochi și condusă la masa unde urma să mănânce. În acest fel, au experimentat înlocuirea vederii cu simțul tactil, folosind tacâmuri, pahare, identificând alimentele prin miros și gust, ascultând ceea ce se întâmplă în jur, dar fără a vedea ce au și pe cine au în fața lor sau în jurul lor.

 

La atelier au participat reprezentanți ai Asociației Nevăzătorilor din România – filiala Alba Iulia, inclusiv un nevăzător. Ea le-a explicat participanților modul în care nevăzătorii identifică produsele de pe farfurie, folosind metoda cadranului ceasului ca orientare. De asemenea, ea le-a explicat participanților cum funcționează în viața de zi cu zi, subliniind toate acțiunile obișnuite pe care le poate efectua singură și cele pentru care are nevoie de asistență. A fost foarte interesant pentru participanți, deoarece au învățat cum pot îmbunătăți viața și sarcinile nevăzătorilor făcând câteva gesturi mici atunci când îi întâlnesc pe stradă, astfel încât să le ușureze calea și să-i ajute să fie total independenți chiar și în afara propriei case. Au fost adresate întrebări acestui reprezentant, pentru a se asigura că toate conceptele de incluziune socială față de persoanele nevăzătoare au fost clare și înțelese de toți participanții.

 

Când oaspeții au putut vedea din nou, și-au împărtășit experiența și impresiile trăite. Participanții au fost rugați să-și descrie experiența în timp ce erau legați la ochi: toată lumea a exprimat emoții diferite, cum ar fi teama de a nu putea mânca, imposibilitatea de a lua mâncare din farfurie și sentimentul ciudat de a vorbi cu oamenii fără a-i vedea. Această experiență a fost evaluată în general de participanți ca fiind foarte pozitivă și instructivă, deoarece au reușit să înțeleagă cu adevărat luptele cu care se confruntă persoanele nevăzătoare atunci când interacționează cu oameni care pot vedea. Ei au învățat, de asemenea, cum să faciliteze persoanele nevăzătoare în spațiile publice, ceea ce este foarte important în ceea ce privește incluziunea socială deplină și înțelegerea diversității, concepută ca un punct forte pentru societate și nu ca un implicit. Asociația nevăzătorilor și reprezentantul acesteia au fost, de asemenea, foarte mulțumiți de activitate, deoarece au perceput un răspuns foarte bun și stimulativ din partea participanților, care au manifestat un interes deosebit față de subiectele abordate.

 

În general, activitatea s-a desfășurat fără probleme, cu un rezultat pozitiv și foarte apreciat de ambele părți (organizatori și participanți). Nu au fost întâmpinate probleme în timpul evenimentului.

 

Pe parcursul activităților au fost realizate materiale multimedia, care s-au materializat într-un film final de prezentare a activităților: https://www.youtube.com/watch?v=sUV2Cx-5lGU

 

Evenimentul a fost  realizat în cadrul proiectului The Food Club 101053363 — TFC, finanțat de Uniunea Europeană prin programul de finanțare CERV-2021-CITIZENS-TOWN.

 

Proiectul este realizat cu implicarea unui consorțiu format din 6 parteneri:

 

1 Comune di Castelnuovo del Garda IT;

2 The municipality of Prague-Kolovraty CZ;

3 ASOCIACION BUILDING BRIDGES ES;

4 MUNICIPALITY OF ALBA IULIA RO;

5 COMMUNE DE SAINT-GERMAIN-EN-LAYE FR;

6 Motii Tara de Piatra RO.

 

Context proiect:

Criza migrației din UE, pandemia de COVID-19 și insurecția intoleranței și a rasismului au reunit un parteneriat axat pe creșterea gradului de sensibilizare cu privire la discriminare și pe promovarea incluziunii sociale. TFC folosește mâncarea și gastronomia locală pentru a promova dialogul intercultural, incluziunea socială și pentru a lupta împotriva rasismului și discriminării. Scopul este de a consolida cunoștințele și de a face schimb de bune practici între municipalitățile partenere, folosind alimentele pentru a reintegra și promova socializarea, în special după o perioadă de distanțare socială forțată. TFC promovează, de asemenea, comportamente durabile legate de alimente. Grupurile țintă includ locuitorii municipalităților partenere, încurajând participarea nativilor, a resortisanților țărilor terțe și a persoanelor din medii culturale diferite. Echilibrul de gen și nediscriminarea vor fi întotdeauna respectate; Total beneficiari direcți vor număra 1430 persoane, beneficiarii indirecți vor fi 300000 persoane. Activitățile includ ateliere și vizite de studiu axate pe alimentația socială; dineurile și schimburile interculturale vor fi promovate în fiecare municipalitate parteneră; Evenimentele online vor contribui la promovarea și diseminarea rezultatelor. Fiecare eveniment a fost conceput pe baza caracteristicilor specifice ale fiecărei municipalități, a mediului social și a oportunităților de includere a tuturor. Rezultatele așteptate sunt: cunoștințe îmbunătățite privind utilizarea alimentelor pentru a promova incluziunea socială; Creșterea gradului de conștientizare a diversității ca beneficiu pentru societate; O mai bună înțelegere a problemelor de mediu; legături mai puternice și de lungă durată între municipalitățile partenere; creșterea și răspândirea incluziunii sociale, a integrării și a acceptării; Participarea mai mare a populațiilor locale la evenimentele municipale; Un număr mai mic de infracțiuni motivate rasial la nivel municipal/de țară. Rezultatele obținute vor include rapoarte periodice, o carte de bucate care conține rețetele produse în timpul activităților, articole, postări pe blog, conținut social media și un manual privind cele mai bune practici experimentate de parteneriat.

 

Datele de contact ale coordonatorului:

COMUNA CASTELNUOVO DEL GARDA (VE), ITALIA.

Maiorul Giovanni Dal Cero, dalcero.giovanni@castelnuovodg.it

Coordonator proiect D-na Federica Rosa federica@rvstudio.eu

             Site-ul proiectului: https://www.foodclub.blog/project/

"Finanțat de Uniunea Europeană. Cu toate acestea, punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorului (autorilor) și nu le reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale EACEA. Nici Uniunea Europeană, nici autoritatea care acordă ajutorul nu pot fi trase la răspundere pentru acestea."

Acest document, integral, in format PDF, în limba română se găsește aici!

Acest document, integral, in format PDF, în limba engleză se găsește aici!


tiparire, pdf si email