a

Comunicat de presă - Vizita la Alba Iulia a profesorului António Câmara, un pionier al soluțiilor digitale pentru promovarea turistică

12.06.2017


Primăria Municipiului Alba Iulia anunță prezența la Alba Iulia a unui renumit profesor universitar portughez, António Câmara, în perioada 13-16 iunie 2017. António Câmara este considerat un pionier în procesul de cercetare a realității virtuale și a informațiilor geografice. Vizita la Alba Iulia are ca scop documentarea la fața locului pentru identificarea celor mai bune soluții de promovare turistică a municipiului la nivel internațional prin marketing digital. Amintim doar câteva dintre soluțiile care s-ar putea aplica pentru Alba Iulia: realitate augmentată, realitate virtuală, proiecții holograme, proiecții murale. Pentru o documentare cât mai solidă, António Câmara va vizita cea mai mare cetate din România -Cetatea Alba Carolina-, va avea parte de tururi ghidate la obiectivele culturale și turistice din incinta fortificației. Pe agenda vizitei figurează și întâlniri cu oameni de cultură, cu reprezentanți ai administrației publice locale, ai Cartierului Creativ Carolina, dar și cu elevi ai Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” din municipiu.

Profesorul va susține și o Conferință, cu teama „Augmenting Cities: State of the Art and Unconventional Ideas“ (Realitate Urbană Augumentată: Stadiul actual al tehnologiei și idei neconvenționale). Evenimentul va avea loc în 15 iunie, între orele 11.00-13.00, la Universitatea „1 Decembrie 1918“, în Sala Senatului din Palatul Apor.

Prezența lui António Câmara la Alba Iulia este organizată în cadrul proiectului internațional „Conținut digital generat de utilizatori, Social-Media și instrumente digitale pentru creșterea capacității managementului urban – Orașe interactive (Digital, Social Media and user generated - Content boosting Urban Management – INTERACTIVE CITIES)“, în care Municipiul Alba Iulia are calitatea de partener.

Despre António Câmara

António Câmara este inginer (Instituto Superior Técnico- Lisabona, 1977). După ce și-a terminat doctoratul, a activat în domeniul cercetării de sisteme de mediu și de inginerie  în cadrul universității tehnice Massachusetts Institute of Technology.  Din anul 1983, este profesor în cadrul Universității „Nova” din Lisabona. A predat și la Universitatea Cornell (1988-1989), respectiv Universitatea tehnică Massachusetts Institute of Technology (1998-1999).

Profesorul este considerat un pionier în procesul de cercetare a realității virtuale și al informațiilor geografice. A fost consultant senior pentru Expo 98’- cel mai mare târg internațional industrial, organizat în Lisabona (Portugalia) și la Sistemul Național de Informații Geografice, prima infrastructură de date spațiale de pe internet.

În anul 2000, António Câmara a înființat, alături de alte persoane, compania YDREAMS, acum YGROUP. Compania este lider mondial în realitate augmentată. Are în palmares peste 1.000 de proiecte în 25 de țări. Printre clienții săi se află instituții guvernamentale naționale, regionale si locale, dar și unele dintre  cele mai mari corporații din lume. Tot profesorul portughez și-a lăsat amprenta și pe dezvoltarea de programe și produse educaționale de inspirație, prin alte două companii pe care le-a înființat, The Inventors (http://theinventors.io) și Aromni (www.aromni.com).

De-a lungul carierei, a primit diferite distincții și premii. În 2006, ziarul Expresso (săptămânal de referință în Lisabona) și Unisys, furnizor global de servicii IT, i-au atribuit „Premiul PESSOA 2006“, iar doi ani mai târziu, Uniunea Europeană i-a acordat distincția de „Antreprenorul Anului“.


Print Friendly and PDF