a

Comunicat de presă - Sistem de realitate augumentată la Muzeul Principia

20.11.2019


Comunicat de presă
Sistem de realitate augumentată la Muzeul Principia
 
 
 
Un salut virtual din partea împăratului roman Caracalla sau o demonstrație de luptă a gladiatorilor din Apulum. Acestea sunt atracțiile turistice cu care vor fi întâmpinați vizitatorii Muzeului Principia din Alba Iulia, grație unui proiect smart de realitate augmentată care va fi inaugurat la finalul anului viitor.
Soluția ne va permite sa exploatăm, într-un mod interactiv, zestrea romană a orașului Alba Iulia, dar și să facem „saltul“ din Antichitate în era tehnologiilor inteligente sau invers.
 

Prin scopul său, proiectul își propune stimularea interesului vizitatorilor muzeului Principia printr-un sistem de realitate augmentată (AR), care va da viață personajelor antice.

 

Cum va funcționa sistemul?

 

Pentru ca vizitatorii să poată interacționa virtual cu personajele din Antichitate, sistemul va face apel la o serie de secvențe video, ce ulterior vor fi proiectate pe un display interactiv montat pe unul dintre pereții de sticlă exteriori ai Muzeului roman Principia. Proiectul este conceput să funcționeze 24h/zi, dar va fi mai spectaculos pe întuneric - un motiv în plus pentru turiști să înnopteze la Alba Iulia. Amintim câteva dintre elementele infrastructurii de realitate augumentată: camere video de detecție, proiector laser, sistem PC, aplicație software dedicată.  

 

Care sunt avantajele sistemului?

 

Inițiativa de a aduce patrimoniul cultural al orașului Alba Iulia în lumea digitală este necesară într-o perioadă în care turismul cultural a căpătat dimensiuni dintre cele mai nebănuite. Este cu atât mai binevenită cu cât vizitatorii caută experiențe care aduc trecutul și cultura mai aproape de ei. Implementarea proiectului se dorește a fi deopotrivă un îndemn spre cunoașterea unor realități istorice, dar și o cale de recuperare a trecutului propriu.

 

„Alba Iulia are un dialog tot mai activ al prezentului cu trecutul, iar prin proiecte cum este cel de față, și cu viitorul.  Una dintre provocările de care suntem conștienți este aceea de a «converti» câți mai mulți dintre prietenii virtuali ai municipiului, de pe rețelele de socializare, în vizitatori reali, de a-i încuraja să descopere la pas tot ce are Alba Iulia mai bun. La Muzeul Principia vrem să captăm atenția și timpul localnicilor și turiștilor într-un mod dinamic și interactiv, iar sistemul de realitate augumentată propus prin proiect ne va fi un aliat de nădejde”, Voicu Paul, Viceprimar cu atribuții de Primar al municipiului Alba Iulia. 

 

 

Durata și bugetul proiectului

 
Punerea în practică a inițiativei Primăriei Alba Iulia este posibilă prin proiectul „Personaje antice în dialoguri virtuale cu vizitatorii Muzeului Principia“, ce va fi cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național(AFCN).
În urma evaluării, proiectul a primit 92 de puncte.  Primăria Alba Iulia este singura administrație locală din România aflată pe lista câștigătorilor, la secțiunea „Artă Digitală și Noile Media“.
Conform graficului aprobat de AFCN, proiectul se va derula în perioada ianuarie-noiembrie 2020.

Valoarea totală a proiectului este de 125.000 lei, din care suma nerambursabilă atrasă de Municipiul Alba Iulia este de 85.000 lei.

 
 
 
 
Despre Muzeul Principia
 
Amplasat în Piața Cetății, muzeul este locul în care este valorificată turistic o parte din clădirea Principiei castrului roman de la Apulum. Aici și-a avut sediul comandamentul Legiunii a XIII-a Gemina, singura care a staționat pe teritoriul Daciei pe toată perioada ocupației romane.
Anul trecut, a fost vizitat de aproape 15.000 de persoane.
 

Detalii despre proiect: Nicolae Neag, Tel. 0745 775950


tiparire, pdf si email