a

Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia solicită sprijin primăriei

05.06.2015


Conducerea Consiliului Județean Alba și cea a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia au solicitat sprijinul Primăriei municipiului Alba iulia, în prima parte a acestui an,  pentru identificarea unor clădiri din patrimoniul municipiului, care să poată fi puse la dispozitia unor secții ale spitalului județean, în vederea desfășurării temporare a activităților specifice. Acest lucru este motivat în principal de existența viitoare a unui muzeu de icoane, situat pe actualul amplasament al Secției de Psihiatrie. Având în vedere limitările existente la nivel de spații adecvate pentru desfășurarea în bune condiții a actului medical, dar și relaționarea facilă cu instituția spitalicească centrală, precum și unități medicale mobile (stația de salvare, aprovizionare, logistica etc.), discuțiile cu conducerea primăriei au dus la creionarea unei scheme de relocare și refuncționalizare pentru anumite servicii medicale și activități didactice.

 

“La momentul în care s-a decis ca acestă secție a spitalului să funcționeze în acel spatiu, acum nu știu câte zeci de ani, condițiile erau cu totul altele iar despre o viziune de ansamblu, integrată, nici nu putea fi vorba. Atunci totul era decis “de sus” și toata lumea se executa. Acum, din fericire, lucrurile stau cu totul altfel, orașul e altul, Cetatea e altfel, și e perfect normal să integrăm în Cetate un obiectiv ca și muzeul de icoane Museikon, care să completeze oferta turistică. În plus, personal, cred că spatiul în sine e impropriu pentru o secție de spital chiar și numai din perspectiva amplasării. Însă nu asta e discuția: noi, municipalitatea, am aratat mereu deschidere maximă față de orice idee constructivă și la fel procedăm și acum, când încercăm să “împăcăm” atât Consiliul Județean, cu găsirea unui spațiu pentru noul muzeu, unic în România, cât și Spitalul Județean, în găsirea unei noi locații pentru secțiile din interiorul Cetății. Sunt convins că împreună cu toți cei implicați, vom găsi cea mai bună soluție, care să protejeze și să nu defavorizeze albaiulienii, dar nici pe cei ce muncesc în insituțiile vizate. Suntem mărginiți de un inventar de clădiri în care astăzi și în următoarea perioadă se desfășoară activități. Noi am răspuns acestei situații cu soluții care înseamnă normalitate pentru ce s-a realizat în oraș și în Cetate”, spune Mircea Hava, primarul Municipiului Alba Iulia.

 

Școala Postliceală Sanitară se va muta în incita Colegiului Tehnic ”Dorin Pavel”, urmând ca Secția de Recuperare Medicală și Fizioterapie să se mute în clădirea de pe strada Petru Dobra. Puntea de legatură imediată va permite relocarea Secției de Psihiatrie, pentru o perioadă de timp, în spatțile pe care le ocupă în prezent Fizioterapia. Este clar că mutarea va fi tempoarară, discuțiile din prezent vizând actualul sediu al școlii din Oarda, ce urmează să fie evaluat și refuncționalizat corespunzător pentru a putea găzdui Secția de Psihiatrie. Execuția lucrărilor de reabilitare, modernizare și schimbare a destinației va fi făcută de către Consiliul Județean Alba, dupa includerea acestui obiectiv pe lista de investiții. În cazul în care aceste mutări se vor produce, copiii aflați în prezent în ciclul preșcolar, primar sau gimnazial, nu vor trebui să părăsească cartierul Oarda pentru a merge la școala în altă parte. Se are îin vedere modernizarea unor spații care au aceași destinație, pentru a le crea acestora condiții de studiu și mai bune decât în prezent.


tiparire, pdf si email