a

Biograd na Moru

Biograd na Moru

Ţara: Croaţia
Populaţie: 5,569 (2011)
Web site: http://www.biogradnamoru.hr/
Domnul Mircea Hava – Primarul municipiului Alba Iulia şi Domnul Ivan Knez – Primarul oraşului Biograd na Moru din Croaţia au semnat protocolul de înfrăţire dintre cele două oraşe într-un cadru festiv desfăşurat la Sala Unirii în data de 30.11.2011
Biograd na Moru este un oraş mic dar cu o istorie mare. A fost fondat de croaţi în secolul al X-lea (cam atunci când spun istoricii români şi Alba lulia, mult mai veche, devenea capitala unui stat românesc unit în arcul Carpaţilor – Valachia Trans Siuana) şi a fost în cea mai mare parte a existenţei sale capitala conducătorilor croaţi fiind de asemenea un loc cu o mare importanţă religioasă. La Biograd na Moru în anul 1102 a fost încoronat regele Coiomari al Ungariei marcând includerea teritoriului croat în Regatul Ungariei.
O sută de ani mai târziu când cruciaţii celei de-a Patra Cruciade au cucerit oraşul Zadar, locuitorii acestuia au găsit refugiu în Biograd na Moru. În 1409 devine vasal Republicii Veneţiene şi rămâne sub conducerea acesteia până în 1979. Numai din aceste date succinte ne putem da seama că Biograd na Moru are o arhitectură militară şi civilă medievală şi modernă extrem de atractivă ceea ce-l face o destinaţie turistică atât pentru iubitorii turismului cultural, dar şi pentru cei ai turismului de relaxare, pentru că este situat la malul Mării Adriatice.