a

Comunicat de presa - Proiect pilot pentru colectare selectiva si reciclare plastic

15.06.2020


Valencia, Utrecht și Alba Iulia testează soluțiile dezvoltate în cadrul proiectului european PlastiCircle, dedicat economiei circulare a plasticului. Dacă în cazul primelor două municipalități proiectul a fost deja implementat cu succes, este rândul albaiulienilor să încerce soluțiile ecologice moderne de sortare a plasticului.

PlastiCircle a pornit de la necesitatea îmbunătăţirii ratei de colectare şi refolosire a plasticului la nivelul Uniunii Europene. În prezent anual se produc peste 25 de milioane de tone de deşeuri din plastic din care doar 29,7% este reciclat eficient. Impactul economic al îmbunătăţirii reciclării este estimat la peste 10 miliarde de euro pe an, la care se adăugă impactul asupra mediului. Plasticul este considerat responsabil pentru peste 23 milioane tone de emisii anuale de CO2.

PlastiCircle beneficiază de o finanţare prin programul de cercetare şi inovare Orizont 2020 și reuneşte 20 de parteneri europeni (municipalităţi, instituţii de cercetare, companii). Proiectul abordează toţi pilonii economiei circulare a plasticului: îmbunătăţirea sortării iniţiale şi colectării (inclusiv printr-un container “inteligent”), transportul eficient (prin rute optimizate şi şofat eco), sortarea optică automată a diferitelor tipuri de plastic şi dezvoltarea de produse noi, cu valoarea adăugată mare, din plastic reciclat.

În Alba Iulia, proiectul îşi propune să implice cetăţenii în reciclarea corectă a maselor plastice în contextul importanţei reciclării pentru mediu, sănătate şi economie, în testarea unei platforme dedicate şi a unor containere inteligente, dar şi să informeze şi acumuleze date pentru optimizarea colectării deşeurilor de natură să conducă la creşterea eficienţei şi micşorarea costurilor aferente acestor activităţi.

“ PlastiCircle e incă un exemplu foarte bun despre modul în care Alba Iulia, ca partener în proiecte europene și, implicit, ca reprezentant al României, își actualizează prioritățile și le aliniază la contextul european. Pentru România este încă o acțiune de pionierat, iar noi, la Alba Iulia, ne-am obișnuit să ne asumăm acest rol, de trendsetter-i. Sunt sigur că albaiulienii se vor implica în cel mai serios și activ mod și în acest proiect și că îl putem transforma într-un reper și un exemplu de bună practică și pentru restul României” - Voicu PAUL, viceprimarul cu atribuții de primar al Municipiului Alba Iulia.

Proiectul demarează în această lună cu înregistrarea celor care doresc să participe voluntar în proiect, locuitori ai zonei Arnsberg – Goldiş. În această zonă se vor instala 20 de containere inteligente. Pe parcursul a trei luni, în perioada iulie – septembrie, în proiect vor fi implicate 500 de familii. După înregistrare, participanților le vor fi distribuite seturi de “bun venit” ce includ saci pentru reciclarea plasticului şi un card pentru containerul inteligent. Cei înscriși vor sorta şi vor depune corect sacii cu deşeuri din plastic, vor fi implicați în activități informative, vor participa la dezvoltarea proiectului şi vor primi eco – puncte pe care le vor putea schimba în cadouri surpriză la sfârşitul proiectului.

Prin activităţile propuse şi informaţiile culese, proiectul PlastiCircle va pune bazele sistemului viitor, eficient, responsabil şi prienenos cu mediul al colectării deşeurilor în municipiul Alba Iulia.

Informaţii şi înscrieri: www.plasticircle-albaiulia.ro

Parteneri locali de implementare: Municipiul Alba Iulia şi Polaris M Holding, cu sprijinul celorlalţi parteneri de proiect.

 

Documentul in format PDF se gaseste aici!


tiparire, pdf si email