a

Comunicat de presă - deschidere proiect „Cetatea aRtElor – ArTă în inima cEtății/C.R.E.A.T.E! ”

20.04.2023


Comunicat de presă
Aprilie 2023
Conferință deschidere proiect „Cetatea aRtElor – ArTă în inima cEtății/C.R.E.A.T.E! ”

 

Proiectul „Cetatea aRtElor – ArTă în inima cEtății/C.R.E.A.T.E!” este derulat de ASOCIAȚIA GRUPUL SKEPSIS, în parteneriat cu Municipiul Alba Iulia și organizația DAVVI – SENTER FOR SCENEKUNST (Norvegia). Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA.

Conferința de deschidere a proiectului, în cadrul căreia s-au prezentat acțiunile și rezultatele proiectului, a avut loc în 11 aprilie 2023, la sediul Primăriei municipiului Alba Iulia.


În cadrul evenimentului, în prezența reprezentanților partenerilor și colaboratorilor, echipa proiectului a prezentat, în detaliu, scopul, obiectivele proiectului, finanțatorul, dar și evenimentele cultural-artistice care vor fi organizate în aer liber, în Cetatea Alba Carolina.


Publicul din Alba Iulia, dar și turiștii, vor avea acces gratuit la 14 activități de artă contemporană (spectacole, expoziții, ateliere): 4 spectacole de teatru; 5 spectacole de teatru prezentate sub forma unei microstagiuni teatrale; 2 spectacole de tip concert stradal; o expoziție internațională; o expoziție națională cu caracter interetnic; 1 atelier interactiv, deschis publicului, de arte combinate. Au fost prezentate contribuțiile partenerilor, dar și a colaboratorilor - Fundația „Inter-Art”, Aiud; Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Guvernul României-Departamentul pentru Relații Interetnice şi Centrul Multicultural „Liviu Rebreanu”, Aiud.


„Evenimentele propuse prin proiect vor deveni un pol catalizator, de convergență și atracție în itinerariul vizitatorilor, turiștilor și localnicilor. Proiectul contribuie în mod evident și la promovarea într-un mod creativ, a principalelor obiective culturale și turistice din Cetatea Alba Carolina, întrucât evenimentele artistice vor fi organizate în proximitatea sau în incinta acestora”, apreciază Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.


„Cetatea Artelor este un proiect complex, care ne provoacă să creștem ca organizație, să dezvoltăm colaborările internaționale și să conferim mai multă greutate rolului nostru de operator cultural. Prin intermediul proiectului membrii grupului nostru vor avea oportunitatea de a-și îmbogăți experiența artistică. Cu sprijinul partenerilor și colaboratorilor vom oferi o serie de evenimente artistice menite să diversifice viața culturală a comunității”, afirmă Viorel Mihai Cioflică, președințele Asociației Grupul Skepsis.


„Mă bucur că Fundația pe care o reprezint își va aduce contribuția, prin intermediul proiectului, la consolidarea sectorului cultural local, prin implicarea în organizarea și derularea evenimentelor culturale de artă plastică în Alba Iulia. Sunt evenimente care asigură și încurajează diversitatea culturală, dialogul intercultural, cooperarea culturală internațională”, consideră Ștefan Balog, președintele Fundației „Inter-Art”, Aiud, organizație care are statut de colaborator în cadrul proiectului.


„Ușa Muzeului Național al Unirii este mereu deschisă pentru colaborări similare cu cea inițiată prin proiectul de față. Evenimentele culturale au un rol important în viața comunității și au un impact pozitiv care se resimte și la nivel individual. Mă bucur că evenimentele propuse prin proiect vor fi organizate în proximitatea Muzeului și a Sălii Unirii. În plus, vom și găzdui o parte din expozițiile organizate prin proiect”, a subliniat Gabriel Rustoiu, director general Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, instituție care are statut de colaborator în cadrul proiectului.

 

Documentul integral, în format PDF, se găsește aici!