a

Finanţări nerambursabile

17.10
2023

Comunicat de presă privind implementarea proiectului „Accelerate poSitive Clean ENergy Districts – acronim ASCEND”


Comunicat de presă privind implementarea proiectului

„Accelerate poSitive Clean ENergy Districts – acronim ASCEND”

finanțat prin Programul Orizont Europa

 

Municipiul Alba Iulia este unul dintre cei 39 de parteneri din 13 state membre (Franţa, Germania, Ungaria, Cehia, România, Belgia, Luxemburg, Slovacia, Italia, Spania, Portugalia, Suedia, Austria) și o țară asociată (Elveţia) care colaborează în implementarea proiectului „Accelerate poSitive Clean ENergy Districts" – acronim ASCEND, sub coordonarea Lyon Confluence. Acest proiect este finanţat în cadrul Programului Orizont Europa.

Scopul proiectului ASCEND este să dezvolte și să integreze Cartiere cu Energie Curată Pozitivă în mediul urban european, cu scopul de a le transforma în modele de referință în eforturile de combatere a schimbărilor climatice. Aceste cartiere vor contribui la crearea de comunități incluzive, reziliente și inteligente, capabile să facă față provocărilor actuale și viitoare.

Elementul central al proiectului îl reprezintă Cartierele cu Energie Curată Pozitivă, care sunt compuse din cinci componente fundamentale: angajarea cetățenilor, clădiri cu emisii zero de carbon, infrastructuri energetice inteligente, spații publice și mobilitate cu emisii reduse, precum și instrumente digitale. Aceste componente gravitează în jurul conceptului de „dirijor urban," care reprezintă o entitate publică responsabilă de coordonarea tuturor elementelor și serviciilor din cadrul Cartierului cu Energie Curată Pozitivă, cu scopul de a implementa schimbări sustenabile în cadrul cartierului.

Partenerii proiectului colaborează pentru a facilita schimbul de cunoștințe în cadrul consorțiului. Acest lucru implică participarea activă la întâlniri transnaționale, organizarea de evenimente comune, implicarea în conferințe și colaborarea în grupuri de lucru concentrate pe aspecte precum comunicare, diseminare și replicare.

Proiectul ASCEND urmărește patru obiective strategice pentru a-și atinge ambiția de a accelera și extinde soluțiile energetice curate pozitive:

 1. Dezvoltarea a două Cartiere cu Energie Curată Pozitivă, caracterizate prin accesibilitate și incluziune, în orașele pilot Lyon și München.
 2. Extinderea cu succes a acestor soluții în orașele multiplicator: Porto, Charleroi, Stockholm, Praga, Budapesta și Alba Iulia.
 3. Scalarea și adaptarea pachetelor de soluții energetice curate pozitive pentru un număr semnificativ de orașe și investitori.
 4. Diseminarea largă a rezultatelor proiectului către comunitatea orașelor inteligente.

 

Valoarea totală a proiectului: 24,662,744.19 EURO

Valoarea finanțării alocată Municipiului Alba Iulia: 721,500.00 EURO

Perioada de implementare: 01 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2027.

 

Pentru mai multe informații suplimentare, vă invităm să vizitați site-ul proiectului: https://www.ascend-project.eu

 

Persoană de contact:

Tudor Drâmbărean - Manager de proiect

Tel: 0372 586 428

E-mail: inovareurbana@apulum.ro

DETALII

12.10
2023

Comunicat de presă - „GREENER IS THE NEW WINNER” - Caravana Apulum


Comunicat de presă
„GREENER IS THE NEW WINNER”
Caravana Apulum ajunge la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia
în data de 18 octombrie 2023

 

În perioada 17-18 octombrie 2023, în cadrul proiectului “supportinG incReasEd knowlEdge oN rEnewable eneRgy and energy efficiency in Alba Iulia”, acronim GREENER, finanțat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”, se va derula Campania de informare și consțientizare denumită Caravana Apulum.

Punctul culminant al Caravanei va fi în data de 18 octombrie 2023, în intervalul orar 15:00-18:00, la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Amfiteatrul A9, unde renumitele voci care promovează eficiența energetică la nivel național, Marius Șoflete și Vlad Ciobanu vor împărtăși din experiența lor și vor răspunde la întrebări precum „Cum poti obține eficiență energetică la cel mai înalt nivel în construcții” și „Cum poți tu influența eficiența energetică și proteja planeta?”.


Sunt invitați să participe la eveniment cadrele didactice și studenții de la UAB, dar și publicul larg interesat de domeniul energiei regenerabile, eficienței energetice și securității energetice.

Participarea la eveniment este gratuită.

DETALII

03.10
2023

Comunicat de presă privind finalul proiectului GROW


03.10.2023

 

COMUNICAT DE PRESĂ   

privind finalul proiectului GROW („reGovery and Resilience through cOhesion frameWork“), finanțat în cadrul programului european „Sprijin pentru măsurile de informare privind politica de coeziune a UE”

 

 

Municipiul Alba Iulia anunță încheierea proiectului cu finanțare nerambursabilă: „reGovery and Resilience through cOhesion frameWork“ – acronim GROW. Proiectul a început la data de 01.10.2022 și a avut o durată de 12 luni, fiind finanțat prin programul „Sprijin pentru măsurile de informare privind politica de coeziune a UE”, susținut de către Comisia Europeană prin Direcția Generală Politică Regională și Urbană Comisia Europeană. Acest program își propune să crească gradul de informare și conștientizare privind beneficiile și rezultatele proiectelor implementate prin fonduri europene, la nivel regional, în toate țările Uniunii Europene.

 

Proiectul GROW a fost implementat de către Municipiul Alba Iulia în parteneriat cu Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) din cadrul Ministerului Educației Naționale. Valoarea totală a proiectului este de 297.460 euro, dintre care 80% reprezintă finanțare nerambursabilă.

 

Proiectul și-a propus să răspundă obiectivului Comisiei Europene, printr-o serie de activități de informare și conștientizare la nivelul Regiunii Centru: 

 • un set de interviuri care arată bune practici din proiectele implementate cu fonduri europene; 
 • sondaje și studii privind gradul de informare și conștientizare a cetățenilor referitor la acest subiect; 
 • o caravană informativă și dezbateri publice desfășurate în patru locații din Regiunea Centru; 
 • o companie de informare prin rețeaua de ATM-uri a unei instituții bancare;
 • un videoclip realizat în colaborare cu un vlogger de renume, cunoscut la nivel național; 
 • o conferință la nivel național; 
 • instrumente de comunicare online: crearea unui domeniu separat pe site-ul web al Municipiului Alba Iulia, dedicat în mod specific proiectelor implementate de către primărie;
 • un eveniment final de diseminare.

Rezultatele proiectului au contribuit la îmbunătățirea nivelului de conștientizare a cetățenilor și a entităților interesate relevante, la nivel regional și național, cu privire la importanța politicii de coeziune pentru dezvoltarea tuturor regiunilor Uniunii Europene. Mai mult, proiectul a adus un plus de vizibilitate la nivel regional, național și european pentru Municipiul Alba Iulia – un oraș cu un istoric exemplar de absorbție a fondurilor UE în ultimii 15 ani, pentru care au fost accesate peste 200 de milioane de euro pentru dezvoltare locală durabilă.

 

Pentru informații suplimentare, echipa de proiect poate fi contactată la adresa de email: inovareurbana@apulum.ro

 

 

Documentul integral, în format PDF, se găsește aici!

DETALII

28.09
2023

Comunicat de presă privind „Cetatea aRtElor – ArTă în inima cEtății/C.R.E.A.T.E!”


Comunicat de presă nr. 5
SEPTEMBRIE 2023
„Cetatea aRtElor – ArTă în inima cEtății/C.R.E.A.T.E!” : Premieră: spectacole de teatru farsă medievală și teatru contemporan în Cetatea Alba Carolina!


          ASOCIAȚIA GRUPUL SKEPSIS, în parteneriat cu Municipiul Alba Iulia și organizația DAVVI – SENTER FOR SCENEKUNST (Norvegia), derulează proiectul „Cetatea aRtElor – ArTă în inima cEtății / C.R.E.A.T.E!”. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.


          Proiectul este o inițiativă originală, creativă și aduce sub aceeași umbrelă artiști români și străini, transformând Cetatea Alba Carolina într-o mare scenă culturală vibrantă, în aer liber.

          În luna octombrie 2023, trupa de teatru Skepsis va oferi publicului experiențe artistice deosebite, prin premiera a două spectacole de teatru: unul de tip farsă medievală și unul contemporan. Aceste spectacole au fost concepute în cadrul microstagiunii teatrale, intitulată „Teatru în Inima Cetății”, parte integrantă a proiectului „C.R.E.A.T.E!”.

          Spectacolele de teatru vor fi prezentate în deschiderea celei de-a IX-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de Tineret APOLLO, pentru a beneficia de o expunere mai largă. Acest festival reprezintă un eveniment de marcă a Teatrului Skepsis și este unic în orașul Alba Iulia. Ediția din acest an se va desfășura în perioada 12-16 octombrie 2023.

 

Documentul integral, în format PDF, se găsește aici!

DETALII

26.09
2023

Comunicat de presă privind Conferința Națională din cadrul proiectului GROW


COMUNICAT DE PRESĂ   

privind Conferința Națională din cadrul proiectului GROW,

desfășurată în cadrul celei de-a XI-a ediții a Forumului Eurosfat 2023

 

Municipiul Alba Iulia, în calitate de lider al proiectului GROW, anunță Conferința Națională GROW, organizată de partenerul de proiect UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării) și Europuls – Centrul de Expertiză Europeană.

 

Este vorba despre a XI-a ediție a Forumului EUROSFAT 2023: Uniunea Europeană și noi orizonturi, în data de 28 septembrie, în București, la Hotelul J.W. Marriott.

 

Participarea la eveniment se face în baza înregistrării, direct în pagina web a forumului:  https://eurosfat.ro

 

Conferința Națională GROW, desfășurată în cadrul celei de-a XI-a ediții a Forumului EUROSFAT 2023 reprezintă un model de succes în conectarea cetățenilor din România cu agenda europeană, fiind un for de dezbateri între decidenți de la nivel european, național și local, și societatea civilă, jurnaliști, mediul de afaceri și mediul academic.

 

GROW - reGovery and Resilience through cOhesion frame Work - este un proiect finanțat de Uniunea Europeană, implementat de Primăria municipiului Alba Iulia, în parteneriat cu UEFISCDI, care își propune creșterea gradului de cunoaștere și conștientizare cu privire la politica de coeziune a UE în rândul cetățenilor din România și a entităților interesate relevante prin implementarea unui set de măsuri inovatoare de informare la nivel local, regional și național.

 

EUROSFAT este cel mai mare forum anual de afaceri europene din România. Bazat pe valorile europene ale democrației, implicării civice și dialogului deschis, forumul reprezintă oportunitatea de a dezbate subiecte actuale la nivel european, național și regional. În 2022, Forumul EUROSFAT a câștigat Premiul Charlemagne Youth Prize la nivel național, premiu oferit anual de către Uniunea Europeană celor mai bune inițiative de tineret care contribuie la aducerea UE mai aproape de cetățeni. Fiecare dintre edițiile precedente a găzduit peste 600 de participanți, peste 50 de vorbitori, 30 de sponsori și parteneri.

 

Europuls – Centrul de Expertiză Europeană, inițiatorul și fondatorul forumului Eurosfat, este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2010 la Bruxelles de un grup de experți români în afaceri europene. Scopul Europuls este de a promova procesul de integrare europeană în România, dar și de a contribui la dezvoltarea unui spațiu public european.

 

UEFISCDI, instituție publică aflată în subordinea Ministerului Educației şi Cercetării, asigură atât realizarea de studii ce fundamentează procesul de repartizare a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru universităţi, cât și coordonarea, din punct de vedere administrativ, a unor programe și subprograme din Planul Național de Cercetare, Dezvoltare, Inovare. În calitate de agenție de finanțare a cercetării, similar cu agenții internaționale de prestigiu, organizează competiții și ulterior monitorizează implementarea proiectelor acceptate la finanțare.

 

Pentru informații suplimentare, echipa de proiect a Municipiului Alba Iulia poate fi contactată la adresa de email: inovareurbana@apulum.ro

 

Documentul integral, în format PDF, se găsește aici!

DETALII