a

Biserica “Bunavestire”

Biserica “Bunavestire”

COD LMI: AB-II-a-B-00116

Vechime: 1782 - 1794

Adresa: Str Avram Iancu 7

Construirea bisericii a început în 1782 și s-a încheiat în 1794. Se prezintă ca o biserică de tip sală, formată din absidă semicirculară decroșată, navă compartimentată în trei travee și turnul clopotniță alipit pe latura de vest. La interior în partea de vest a fost amenajat ulterior un cafas cu balustradă  de lemn, sprijinită pe coloane. Tot în interior se remarcă un impresionant iconostas pictat la începutul secolului al XIX-lea de echipa lui Simion Silaghi din Abrud. Vechea pictură murală realizată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea se mai păstrează doar în altar.
Din înzestrarea bisericii provin 15 icoane pictate de Stan Zugravul din Rășinari datate la 1768 provenite din biserica anterioară lăcașului de zid, candelă și cădelniță donate în 1768 de Manu Karandoni de la Melinik, icoana împărătească pictată de Simion din Bălgrad datată la 19 aprilie 1783, alte două candele donate de Kriska Karandoni având inscripționat anul 1794  și o altă icoană cu inscripția în litere grecești Stefanu. 
În dimineața zilei de 1 decembrie 1918 aici s-a săvârșit serviciul religios ortodox de către episcopul Miron Cristea, viitorul patriarh al României, premergător Adunării de la Sala Unirii.  
 

Cimitirul bisericii "Bunavestire" este de asemenea Monument Istoric.


tiparire, pdf si email

FOTOGRAFII

PATRIMONIU

CĂUTARE PATRIMONIU