a

Fostul colegiu iezuit

Fostul colegiu iezuit

COD LMI: AB-II-m-B-00121

Vechime: sec. XVI

Adresa: str. Unirii nr. 15

BISERICA ȘI MĂNĂSTIREA IEZUIȚILOR (BISERICA BATHORY). GIMNAZIUL MAILATH
Biserica a avut o istorie destul de zbuciumată schimbându-și de multe ori proprietarul și destinația. Inițial a fost o mănăstire a augustinienilor cu hramul ”Sf. Mihail”, iar într-o a doua fază biserică dominicană (1553-1556). Începând cu 1579 aparține ordinului iezuit până în 1588 când aceștia sunt expulzați din cetate. Oarecum neobișnuit, în 1581 aici este înmormântat voievodul Transilvaniei Cristofor Bathory. Biserica rămâne în părăsire până la începutul secolului XVIII când iezuiții se întorc.
În 1778 iezuiții părăsesc definitiv biserica, iar imobilul este transferat institutului teologic. În 1783 clădirea este dezafectată, iar în 1896 în locul bisericii și parțial al mănăstirii, se construiește gimnaziul Superior, devenit apoi Liceul Romano-Catolic Mailath.
Până la construcția unui liceu român în Alba Iulia la 1 febr 1919, aici au învățat mulți români, uneori chiar mai mulți decât maghiari. Tot aici a funcționat Liceul de Fete, apoi Liceul Nr. 4, pentru ca în acest moment să aparțină Universității ”1 Decembrie 1918”.


tiparire, pdf si email

FOTOGRAFII

PATRIMONIU

CĂUTARE PATRIMONIU