a

Casa Rubin Patiția

Casa Rubin Patiția

COD LMI: AB-II-m-B-00140

Vechime: sf. sec. XIX

Adresa: Str. Trandafirilor, nr. 14

Imobilul a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar valoarea lui este dată de faptul că aici au locuit Rubin Patiția și ginerele său Dr. Zaharia Muntean.
Rubin Patiția s-a născut la Câmpeni în 1841, unde a început școala primară  pe care o va termina la Poiana Vadului. Școala normală o va urma la Sibiu, gimnaziul la Beiuș și Sibiu și va absolvi Academia de Drept de la Sibiu.
 Între 1872 și 1878 va fi ales senator în magistratul din Alba Iulia. Între 1881-1893 se va implica activ în lupta politică pentru drepturile românilor din Imperiul Austro-Ungar. Va fi ales membru în Comitetul Central al partidului Național Român din Transilvania. A fost unul dintre cei care a făcut parte din delegația memorandiștilor care i-au înmânat la Viena împăratului Franz Joseph revendicările românilor din Ardeal. În urma procesului memorandiștilor de la Cluj din 7-25 mai 1894, va fi condamnat la 2 ani și jumătate de închisoare, dar va fi grațiat după puțin mai mult de un an de zile.
 Întors la Alba Iulia va fi persecutat de autoritățile maghiare datorită luptei sale pentru obținerea drepturilor românilor din Transilvania. Va muri în 13 iunie 1918 cu câteva luni înainte de a-și putea vedea visul, acela de unire a Transilvaniei cu România. Este înmormântat în cimitirul Maieri din Alba Iulia.
 

Zaharia Muntean

s-a născut la Merghindeal (jud. Sibiu) unde a urmat școala primară, studiind apoi liceul la Mediaș și facultatea de drept la Budapesta. În anul 1909 s-a căsătorit cu Elena Patiția, fica lui Rubin Patiția. A fost un activ militant pentru drepturile românilor. În 1916 a fost arestat sub acuzația de spionaj în favoarea României, iar tribunalul militar extraordinar de la Cluj l-a condamnat la moarte. A reușit să scape fiind grațiat în ultimul moment de împăratul Imperiului Austro-Ungar Carol I.
A fost ales membru în Consiliul Național Român de la Alba Iulia și a fost însărcinat să se ocupe de redactarea ziarului ”Alba Iulia”. A murit în 1972 la Sibiu și a fost înmormântat la Alba Iulia.


tiparire, pdf si email

FOTOGRAFII

PATRIMONIU

CĂUTARE PATRIMONIU