a

Palatul de Justiție

Palatul de Justiție

COD LMI: AB-II-m-B-00102

Vechime: 1908

Adresa: Piaţa Brătianu I.C. 1

Clădirea impozantă a fost construită în 1908, după planurile arhitectului maghiar Gester Kálmán. Terenul pe care s-a construit a fost obținut de la episcopia romano-catolică, iar edificiul a fost plasat pe latura de nord a pieței Szechényi (astăzi Piața I. C. Brătianu). Palatul prezintă un plan poligonal, având o curte interioară și este înzestrată cu un parter și două etaje, cu fațada corpului central și cele laterale având deschiderea spre aliniamentele stradale.
 Aici și-au desfășurat activitatea: Tribunalul, Judecătoria Mixtă, Parchetul, Penitenciarul, Baroul avocaților, Comisia de Ocol pentru expropiere și împroprietărire, Cartea funciară, iar din 1968 Comitetul Județean Alba al P. C. R., Consiliul popular al județului Alba, Primăria municipiului Alba Iulia, redacția ziarului Unirea. Începând cu 1990 va fi sediul Prefecturii Județului Alba și a Consiliului Județean Alba.
 De istoricul clădirii se leagă o serie de evenimente care merită menționate. La 2 decembrie 1918, în sala festivă a Tribunalului, membrii Marelui Sfat Național aleg Consiliul Dirigent și delegația care urma să prezinte regelui Ferdinand I, la București, Declarația Unirii. La 23 mai 1923, în aceeași sală, are loc deschiderea manifestărilor prilejuite de împlinirea a 10 ani de la înființarea Reuniunii Femeilor Române din Alba Iulia, eveniment care s-a bucurat de prezența reginei Maria și a principesei Elena, iar la 28 iunie 1925 se desfășoară lucrările Congresului Uniunii Foștilor Volulntari Români.


tiparire, pdf si email

FOTOGRAFII

PATRIMONIU

CĂUTARE PATRIMONIU